Forum Stancuta , Distractie, Intalniri, Oameni, Discutii,

www.sorbal.netEfectul de seră

In jos

Efectul de seră

Mesaj Scris de sorynik la data de Mar Apr 13, 2010 9:32 pm

Explicaţia fenomenului

Efectul de seră este un fenomen natural prin care o parte a radiaţiei terestre în infraroşu este reţinută de atmosfera terestră. Efectul se datorează gazelor cu efect de seră care reflectă înapoi această radiaţie.

În figura alăturată sunt prezentate fluxurile termice în atmosferă, în regim stabilizat. Din radiaţia solară incidentă, de 342 W/m2 cota de 107 W/m2 este reflectată de atmosferă şi sol. Restul este reţinut în atmosferă sau ajunge pe sol. Din totalul de 559 W/m2 (67 + 24 + 78 + 390) din atmosferă, 235 W/m2 sunt radiaţi în afara atmosferei, iar restul de 324 W/m2 se reîntorc pe Pământ datorită efectului de seră. În acest fel se închide bilanţul energetic (342 = 107 + 235).

Efectul actual al existenţei gazelor cu efect de seră este că temperatura medie a Pământului este cu cca. 33 °C mai mare decât ar fi în lipsa lor, adică este de cca. +15 °C în loc să fie de -18 °C. În acest sens, efectul de seră este benefic, el asigurând încălzirea suficientă a Pământului pentru a permite dezvoltarea plantelor aşa cum le cunoaştem noi azi.

Dacă concentraţia gazelor cu efect de seră creşte, echilibrul prezentat este perturbat, cota de 235 W/m2 se micşorează iar cea de 324 W/m2 creşte, diferenţa de flux termic se acumulează în atmosferă, care astfel se încălzeşte. De aceea, termenul de „efect de seră” este folosit cel mai adesea în vorbirea curentă pentru a evidenţia contribuţia unor anumite gaze, emise natural sau artificial, la încălzirea atmosferei terestre prin modificarea permeabilităţii atmosferei la radiaţiile solare reflectate de suprafaţa terestră. Principalul element responsabil de producerea efectului de seră sunt vaporii de apă, cu o pondere de 36 - 70 % urmaţi de dioxidul de carbon, cu o pondere de 9 - 26 %, metanul, cu o pondere de 4 - 9 % şi ozonul, cu o pondere de 3 - 7 %. citat de . Alte gaze care produc efect de seră, însă cu ponderi mici, sunt protoxidul de azot hidrofluorocarburile, perfluorocarburile şi fluorura de sulf.
sorynik
sorynik
Admin

Mesaje : 501
Puncte : 8222
Merci : 0
Data de inscriere : 09/02/2010
Varsta : 25
Localizare : Stancuta

http://sorbal.net

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum